Toimituslaajutemme tässä rakennuskohteessa

[tags]

Kyrö Distilleryn uusi reilu 1000-neliöinen tynnyrivarasto toimii varastoinnin lisäksi myös osana tuotantoprosessia. Viskin valmistuksessa nimittäin itse valmistusprosessi on tärkeä: tislauksen jälkeen viskiä varastoidaan puutynnyreissä vakioiduissa olosuhteissa vähintään kolme vuotta. Tuotannon ja palosuojauksen vaatimukset täyttivät parhaiten kokonaan betonista valmistettu elementtiratkaisu, jonka pääsimme toteuttamaan

Rakennuksen runko toteutettiin pilari-palkkirakenteena. Osastoivat väliseinät on tehty varaston korkuisista betonielementeistä ja ulkoseinät 6-4,5m x 3m kokoisista sandwich-elementeistä. Sokkeli- ja sandwich-elementtien ulkokuoret on valettu mustasta väribetonista.

Kyrö Distillery toivoi tynnyrivarastonsa sulautuvan ulkonäöltään saumattomasti pohjalaiseen kulttuurimaisemaan. Siksi varaston ulkokuori suunniteltiin muistuttamaan pohjalaista puuladon pintaa kaikkine pienine yksityiskohtineen. Hollolalainen Finn-Form Oy valmisti julkisivuelementtien muotit ajan harmauttaman ladon lautakuviosta hartsimuottitekniikalla, joka toistaa lautojen pienimmätkin yksityiskohdat valmiissa betonielementissä. Betoni värjättiin juuri oikean sävyiseksi mustalla väripigmentillä. Julkisivujen pintastruktuuri toimii kohteen rikastuttavana aiheena niin kaukomaisemassa kuin aivan lähietäisyydeltä katsottaessa ja se kiinnostaa käsin koskettamaan. 

Kyrö Distillery Company:n tynnyrivarasto voitti Vuoden 2019 Betonijulkisivu -arkkitehtuuripalkinnon. Perusteluissa todettiin: ”Voittaneessa työssä kiteytyy esimerkillisellä tavalla hyvän rakentamisen ja arkkitehtuurin perusvaatimukset toimivuudesta, kestävyydestä ja koettavuudesta.”

Vastaa